Μερικά αποσπάσματα από την «Περί Ουρανού» πραγματεία του Αριστοτέλη με τη ματιά της σύγχρονης Αστρονομίας
Ο Σταύρος Αυγολούπης, Ομότιμος Καθηγητής Αστρονομίας του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), έχει διδάξει Μαθηματικά και κυρίως διάφορα Μαθήματα Αστρονομίας και Αστροφυσικής στους φοιτητές του Τμήματος Φυσικής, του Τμήματος Μαθηματικών και του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα έχει αναπτύξει πολλές ερευνητικές συνεργασίες στην Κατεύθυνση της «Παρατηρησιακής Αστρονομίας» με διάφορα Κέντρα Δορυφορικών Τηλεσκοπίων, καθώς και με διάφορα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα του Εξωτερικού.
Με τις πολυετείς παρατηρήσεις του σε διάφορα Αστεροσκοπεία του κόσμου, που ξεπερνούν τις 5500 ώρες νυχτερινής παρατήρησης, σημείωσε πολύ ξεχωριστές σημαντικές διεθνείς ανακαλύψεις στους μεταβλητούς αστέρες και κυρίως στον τομέα των «κύκλων δραστηριότητάς τους», αποκτώντας έτσι μεγάλη διεθνή αναγνώριση με περισσότερες από 1500 αναφορές στο έργο του από άλλους επιστήμονες.
Πέρα από το σπουδαίο ερευνητικό του έργο, δημοσιευμένο σε έγκριτα Διεθνή Περιοδικά με κριτές και σε Πρακτικά Διεθνών Συνεδρίων, έγραψε και 18 βιβλία για φοιτητές, εκπαιδευτικούς, μαθητές και για το ευρύ κοινό.
Υπηρετεί με μεγάλη αγάπη και τη διάδοση της αστρονομικής γνώσης, τόσο με διαλέξεις, όσο και με άρθρα και με δημοσιεύσεις σε πολλά περιοδικά. Είναι Γεν. Γραμματέας του Δ.Σ. και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών», του Α.Π.Θ. και μέλος της «Κοινής Συντονιστικής Επιτροπής Ελέγχου», στο πλαίσιο του «Συμφώνου Συνεργασίας» μεταξύ του Α.Π.Θ., της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Αριστοτέλη, για τη δημιουργία του «Διεθνούς Πνευματικού Κέντρου Αρχαίων Σταγείρων: Ο Αριστοτέλης».
Η Ακαδημία Αθηνών σε Πανηγυρική Συνεδρία της την 21η Δεκεμβρίου 2023 τον τίμησε με τον Έπαινο του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη για το σύνολο του έργου του στην Παιδική Λογοτεχνία.
Αυγολούπης Σταύρος
Ομότιμος Καθηγητής Αστρονομίας
του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ.
Περίληψη Ομιλίας
Το πνευματικό έργο του Αριστοτέλη είναι τεράστιο σε μέγεθος και υπέροχο σε ποιότητα, ώστε ακόμη και σήμερα εμφανίζεται με μια προοπτική αιώνων και αποτελεί πνευματικό αγαθό όλης της ανθρωπότητας. Η Αστρονομία ανήκει στις Φυσικές Επιστήμες και ο Αριστοτέλης θεωρείται ως ο πιο γνωστός φυσικός φιλόσοφος. Ο δάσκαλός του ο Πλάτωνας συμπεριελάμβανε μάλιστα την Αστρονομία στους τέσσερις κλάδους των Μαθηματικών και τη θεωρούσε κύριο συστατικό της Εκπαίδευσης. Από το «Περί Ουρανού» έργο του Αριστοτέλη θα γίνουν αναφορές σε μερικά αποσπάσματα που αναφέρονται :
Α) στο Αριστοτελικό Γεωκεντρικό – Ανθρωποκεντρικό Κοσμολογικό Σύστημα
Β) στην σφαιρικότητα της Γης και στο μέγεθός της με αστρονομικές παρατηρήσεις
Γ) στις περί μεσότητας αντιλήψεις του Αριστοτέλη στο χώρο της Αστρονομίας και
Δ) στην ¨πεμπτουσία ¨ του Αριστοτέλη ως Πέμπτη Θεμελιώδη Δύναμη, που κυβερνά το Σύμπαν και είναι σήμερα γνωστή ως σκοτεινή ενέργεια.